-----------------------------------------------------------------
Made by CataK -----------------------------------------------------------------
Dupa ce in primele 2 lectii v-ati familiarizat putin cu Pascalul si ati vazut cum se declara o variabila, in aceasta lectie,
Lectia 3, veti invata
cum sa "jonglaþi":tongue3: cu variabilele, sa le cititi si sa le afisati, sa le dati anumite valori, etc.
Operatia de atribuire: "
:= "
Sa presupunem ca declarati o variabila
kg_mere pe care doriti sa o initializati cu valoarea
2. Initializarea nu se face
(GRESIT)
kg_mere = 2 ;
ci...
(CORECT)
kg_mere := 2 ;
Bun, poate unii o sa spuneti: "Dar... am vazut in
Lectia 2 ca ai scris la operatori... "
= ". Acolo nu am vrut sa complic lucrurile si de aceea am lasat
operatia de atribuire pentru lectia asta. Veti vedea pe parcurs ca sunt unele cazuri in care se va folosi "
= " si nu "
:=". Dar retineti:
Atribuirea (mai pe romaneste, ii dai o anumita valoare variabilei), se face numai cu "
:=".
Acestea fiind spuse, haideti sa incercam sa facem un mic program!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ProgramCerinþã: Faceti un program care sa citeasca de la tastatura o variabila de tip intreg si pe care sa o afiseze!Rezolvare:
var a:integer;
begin
write('Scrieti numarul: ');
readln(a);
writeln(a);
end.
Explicatii:Acum sa incercam sa intelegem impreuna programul de mai sus
1. Pe prima linie este declarata variabila - lucru explicat deja in lectia trecuta
2. Inceputul programului
3. Comanda
WRITE - explicata in prima lectie
4. Citirea variabilei. Ei bine, aici vroiam sa ajung:). Asa se citeste o variabila. In acest fel, variabila este initializata cu o valoare data de utilizator de la tastatura. Comanda
READLN v-a fost facuta cunoscuta in lectia anterioara. Iata cea mai importanta utilizare a acesteia.
5. Scrierea variabilei. Asa se scrie o variabila. Comanda
WRITE a fost prezentata de asemenea in prima lectie. Iata una din utilizarile ei.
6. Sfarsitul programului
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Iata mai jos un alt program, in care veti aplica si
atribuirea-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ProgramCerinþã: Se dau doua variabile, una de tip intreg si una de tip real. Cea de tip real este citita de la tastatura, iar cealalta intializata cu valoarea 100. Afisati variabileleRezolvare:
var a:integer;
b:real;
begin
write('Scrieti numarul real: ');
readln(b);
a:=100 ;
writeln(a , b); { sau puteati scrie : writeln(a); writeln(b); }
end.
Explicatii:Acum sa incercam sa intelegem impreuna programul de mai sus
1. si
2. Sunt declarate variabilele - lucru cunoscut deja
3. Inceputul programului
4. Comanda
WRITE care afiseaza respectivul mesaj
5. Este citita de la tastatura variabila
reala b6. Se face
atribuirea. Astfel, variabila
a este initializata cu valoarea
100.
7. Sunt afisate variabilele.
Atentie: Acolo am prezentat doua moduri de afisare. Fie scrieti separat:
writeln(a); writeln(b);, fie le scrieti in mod condensat si anume:
writeln(a , b);OBS: eu in program am folosit
{ }. Am uitat sa spun in lectiile anterioare faptul, ca intre aceste acolade tot ceea ce scrie nu are nici o valoare. Adica, programul nu tine cont de ceea ce e scris intre aceste acolade. Toata "chestia" se numeste
comentariu8. Sfarsitul programului
Dupa cum ati vazut, in al doilea program, am scris condensat acolo:
writeln(a , b);Dar... comanda
WRITE afiseaza si text, dupa cum ati vazut!
Intrebare: Nu ar putea fi combinate ? BA DA! puteati la al doilea program sa scrieti ceva de genul:
writeln('Numarul intreg este: '
, a); writeln('Numarul real este:'
, b );Sau.. si mai condensat puteati scrie totul intr-un singur
WRITE:
writeln('Numarul intreg este: '
, a , ' iar numarul real este '
, b);Bun... sa trecem mai departe:
ProgramCerinþã: Se citesc de la tastatura doua variabile de tip intreg. Calculati suma, produsul si catul celor doua numere si afisati-le!Rezolvare:
var a , b , Suma, Produs:integer;
Cat:real;
begin
write('a= '); readln(a);
write('b= '); readln(b);
Suma:=a+b;
Produs:=a*b;
Cat:=a/b;
writeln('Suma numerelor', a , ' si ', b ,' este: ', Suma );
writeln('Produsul numerelor', a , ' si ', b ,' este: ', Produs );
writeln('Câtul numerelor', a , ' si ', b ,' este: ', Cat );
end.
Explicatii:Singura chestie din programul asta care ar trebui explicata este faptul ca
variabila cat este de tip
real.
De ce ? Deoarece avem o operatie de impartire (
Cat:=a/b; ). Spre exemplu, daca il declaram pe
cat de tip
intreg si aveam: a=5, b=3
=> cat = 5/3 care nu apartine numerelor intregi. Astfel programul afisa
eroare!In rest, toate celelalte lucruri au fost explicate pana acum. Pe parcurs voi incerca sa scriu explicatiile sub forma unui
{ comentariu } in dreptul fiecarei linii de cod